‘Dols Queer’, el museu acompanya el plor

Fotografies de Laia Nogueras
El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) posa en marxa el projecte Dols Queer, el museu acompanya el plor (2022), coordinat i conceptualitzat per Víctor Ramírez, i es duu a terme els dies 2 i 3 de desembre de 2022, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida.
Aquest projecte consisteix en una visita performativa i ritual i la publicació digital d‘un conjunt de textos/oracions fúnebres (relacionats amb una selecció d’obres del Museu Nacional) escrits per les activistes i artistes convidades, entre elles Júlia Sánchez Cid, de Som Provisionals, que publica l’article “Un escàndol, o el poder de morir i plorar juntes”. La companya també va accionar amb Alba Moreno Biurrun una performance que criticava la mercantilització de la mort i el control a través dels serveis funeraris, així com la urgent necessitat de reapropiar-nos dels rituals de comiat.
L’equip del projecte, composat per les “ploraneres”: Júlia S. Cid en col·laboració amb Alba Moreno Biurrun, Diego Falconí i Carolina Torres Topaga –amb la participació de Diego Posada i Mafe Moscoso-, Toni R. Juncosa, Víctor Ramírez Tur i Mireia Sánchez, polititzem i ritualitzem la mort, els dols i els comiats des de l’activisme LGTBIQ+.
Fotografies de Laia Nogueras