Durant l’estat d’alarma 2020

Aquest text vol ser una petita ajuda molt pràctica en el cas de mort d’una persona estimada durant l’estat d’alarma.

Actualització a 18/5/2020
Amb la fase 0 ampliada, ja estan permeses les vetlles amb un màxim de 10 persones en espais tancats i 15 persones en espais oberts.

La comitiva de l’enterrament o la cremació es limita a 15 persones a més de la persona que dirigeix el culte.

Sempre respectant les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats.

Us enllacem el Boe on ho explica.

Què haig de fer si una persona propera es mor i haig de gestionar el destí del seu cos?

1.- Quan una persona mor, la família és propietària del cos, és a dir, se’ns ha de comunicar la mort però no se’ns pot suggerir o obligar a contractar cap servei funerari concret.

2.- Ens caldria saber si la persona morta tenia una assegurança de decés.

3.- També ens caldria saber si la persona ens havia deixat escrits o dits els seus desitjos respecte a la funerària, ritual, etc…

4.- Un cop tenim aquesta informació. Ens cal trucar a les funeràries que vulguem, i demanar pressupost.

    El mínim que hem de contractar és el fèretre, així com col·locar-hi el cos, els trasllats del cos fins al destí final (cementiri o crematori), i la incineració o l’enterrament.

    *Tinguem en compte que en aquesta situació no ens han de cobrar cap servei que no s’estigui prestant, és a dir, només ens poden cobrar pels trasllats, el fèretre, les manipulacions, la bossa estanca (en cas de mort per Covid19), i la incineració o enterrament. I la resta de serveis que contractem.
    *Tampoc us poden cobrar preus superiors a les tarifes anteriors al decret de l’estat d’alarma. Us enllacem el llistat de preus anteriors a l’estat d’alarma, de les funeràries de Barcelona.

5.- Contractar els serveis amb la funerària que ens hagi agradat, si la persona morta tenia assegurança és el moment de comunicar-ho a la funerària perquè en gestionin el pagament.

Les sòcies de Som Provisionals podreu fer ús dels Serveis funeraris Santa Susanna, afí als nostres valors, amb un 10% de descompte.

Si us voleu fer sòcies podeu omplir el formulari o contactar amb nosaltres a hola@somprovisionals.net.

Apunts de controvèrsia:

Amb els últims decrets ens hem trobat amb una sèrie de limitacions que tenen a veure amb l’acumulació de persones en un mateix espai.

*Si la persona tenia una assegurança de decés també podem trucar directament a companyia d’assegurances per a què s’ocupin de tot. És possible que llavors l’asseguradora ens convidi a utilitzar les funeràries amb les que treballen.

*Segons l’ordre SND/298/2020, del 29 de Març, en el seu punt cinquè es permet la comitiva de l’enterrament o comiat per la cremació amb un màxim de 3 persones a més de qui dirigeix el ritual. Mantenint la distància de seguretat.
Però sabem que hi ha funeràries que no ho permeten.

*Per altra banda pot passar-nos que el cos de la persona difunta hagi estat traslladat al domicili mortuori (és el lloc on jeu el cadàver, un cop recollit d’on ha mort, fins ser conduït a la destinació final) per una empresa funerària escollida per l’administració. En aquest cas la funerària que escollim recollirà el cos del domicili mortuori.
No ens queda clar qui ha de pagar el primer trasllat fins al domicili mortuori, ja que és l’administració qui el demana.

Preus anteriors al 14 de Març de les funeràries de Barcelona: https://ajuntament.barcelona.cat/transparencia/es/tarifas-de-los-servicios-funerarios-que-operan-en-barcelona

Fonts: https://www.eldiario.es/economia/derechos-familiar-Guia-evitar-funerarias_0_1011398977.html

Lleis: