L’associació està formada per l’equip motor, les col·laboradores i la comunitat de suport. Persones de diferents àmbits i recorreguts motivades per viure la mort amb consciència i sobirania.
Equip impulsor
Alba Calvo Benet – Infermera des de 2012. Formada en cures pal·liatives (Màster en cures pal·liatives infantils de la UNIR, 2019), acompanyament en el dol (Postgrau d’acompanyament a la pèrdua, crisi i dol amb la fundació UdG, 2022) i acompanyament en el morir (Formació Integral Doula de la Mort, de Gemma Polo i Sophia Style). Dedicada a l’onco hematologia des de 2016. Des de la mort d’una bona amiga, el meu interès pel morir ha anat creixent. Somio en un món on la cura de les persones sigui al centre i, per això, lluito tant en la meva vida personal com professional perquè això sigui possible una mica més cada dia. Apassionada del misteri de la vida i la mort.
Júlia Sánchez Cid – Graduada en Història, formada en facilitació de grups amb metodologia de l’educació popular (CooperAcció), en acompanyament del dol i el final de vida (Postgrau Dol i Acompanyament en el final de vida de l’Institut Integratiu, 2018; Formació Integral Doula de la Mort amb Gemma Polo i Sophia Style, 2024). Des de la mort de ma mare, navegant el precipitat buit que va deixar, i aprenent cada dia del sacseig de la pèrdua i la consciència de la pròpia finitud. Cercant la connexió espiritual a través del cos i l’art. La mort m’acompanya fidel, com una musa misteriosa i grotesca.
Núria Puigdevall Salvans – Ambientòloga, màster en Creixement personal i lideratge. Formada en acompanyament a la infància (Pikler-Waldorf) Co-fundadora de Set estrelles (Girona), amb més de 10 anys d’experiència acompanyant famílies. Formada en dol a l’Institut IPIR (Postgrau Duelo y pérdidas en el ciclo de vida, 2023) i en acompanyament en el morir (Formació Integral Doula de la Mort, de Gemma Polo i Sophia Style, 2024). En constant procés de creixement i aprenentatge. Després de formar-me en Ciències Ambientals, m’adono que el que realment m’agrada és acompanyar persones. L’interès per la mort és en mi des de molt jove. Tenir-la present em connecta a la vida i als meus somnis.
Equip de col·laboradores
Marina Sánchez Cid – Em dedique a l’enfortiment comunitari i l’acompanyament psicosocial. He treballat acompanyant a defensores de drets humans davant els impactes de la violència política a Colòmbia. Economista feminista d’origen, especialista en estudis de gènere i economia social i solidària, he creat i facilitat processos de conscienciació des de l’educació popular, la creativitat i l’art. Dansa Moviment Terapeuta Transpersonal de destí, actualment m’estic formant en el moviment i la bioenergètica, eines per incorporar la dimensió corporal i del sentit de vida a l’acompanyament. Forme part de la companyia de Teatre Espontani La Foguera des de 2018. Col·labore amb Som Provisionals en tasques de divulgació i facilitant Dansar el dol, grup de dol a través de la dansa-moviment-teràpia.
Irene Miglioranza – Antropòloga mèdica, educadora i osteòpata amb mirada crítica cap als processos de salut-malaltia. Em dedico a buscar llocs habitables en les esquerdes entre les disciplines. Originària d’Itàlia, el meu trànsit per l’estat espanyol coincideix amb la cerca d’aires més respirables. M’agrada que la creativitat i l’art(esania) m’acompanyin i les poso al servei dels projectes dels que faig part. Membre del col·lectiu Somàtica Visceral. Col·laboració amb Som Provisionals en la facilitació del mòdul “Posar la vida al centre: polititzar els malestars” de les Escoles Populars d’Economia (eco)Feminista de CooperAcció.
Comunitat de suport
La comunitat de suport són un equip de persones voluntàries que posen temps, energia, coneixement i passió en col·laborar amb Som Provisionals en activitats concretes. El grup es reuneix a inici de curs per fer pluja d’idees i durant el curs porta a terme allò que ha sortit en assemblea, sota el paraigües o no de Som Provisionals. Un exemple d’activitat en la que la comunitat de suport s’involucra és la Jornada Mortal.
La nostra història
2016. Neix la idea de Som Provisionals fruit de la motivació del Valentí Zapater per canviar la manera com gestionem i ens relacionem amb la mort. Coneix el Pere Anton Bertran, i junts inicien el projecte.
2018. Valentí i Pere Anton comencen a col·laborar amb la cooperativa Opcions en l’elaboració del quadern núm. 55 El bon morir. Poc temps després s’incorpora la Victòria Martínez. Aquest equip, amb l’acompanyament de Labcoop, gesta les bases del projecte. Neix Som Provisionals.
2019-2020. Anys de canvis. Valentí i Pere Anton deixen l’equip i s‘hi incorporen Júlia Sánchez Cid i Caren Niemann qui, amb Victòria, es replantegen les bases i els objectius del projecte. Som Provisionals comença a facilitar tallers i formacions i a col·laborar en projectes artístics.
2024. Ens encaminem cap a la constitució de la cooperativa i ens incorporem al Cerce de Cures i Persones Migrades de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.