Nosaltres

L’associació està formada per persones de diferents àmbits i recorreguts motivades per viure la mort amb consciència i sobirania. 

Equip impulsor

Alba Calvo Benet – Infermera des de 2012. Formada en cures pal·liatives (Màster en cures pal·liatives infantils de la UNIR, 2019) i acompanyament en el dol (Postgrau d’acompanyament a la pèrdua, crisi i dol amb la fundació UdG, 2022). Dedicada a l’onco hematologia des de 2016. Des de la mort d’una bona amiga, el meu interès pel morir ha anat creixent. Somio en un món on la cura de les persones sigui al centre i, per això, lluito tant en la meva vida personal com professional perquè això sigui possible una mica més cada dia. Apassionada del misteri de la vida i la mort.

Júlia Sánchez Cid – Graduada en Història, màster en formació al professorat de secundària, formada en facilitació de grups amb metodologia de l’educació popular (CooperAcció) i en acompanyament del dol i el final de vida (Postgrau Dol i Acompanyament en el final de vida de l’Institut Integratiu, 2018). M’agrada comunicar i ballar. Des de la mort de ma mare, navegant el precipitat buit que va deixar. Aprenent cada dia del sacseig de la pèrdua i la consciència de la pròpia finitud. La mort m’acompanya fidel, com una musa misteriosa i grotesca.

Núria Puigdevall Salvans – Ambientòloga, màster en Creixement personal i lideratge. Formada en acompanyament a la infància (Pikler-Waldorf) Co-fundadora de Set estrelles (Girona), amb més de 10 anys d’experiència acompanyant famílies. Formada en dol al Institut IPIR (Postgrau Duelo y pérdidas en el ciclo de vida, 2023). En constant procés de creixement i aprenentatge. Després de formar-me en Ciències Ambientals, m’adono que el que realment m’agrada és acompanyar persones. L’interès per la mort és en mi des de molt jove. Tenir-la present em connecta a la vida i als meus somnis.

Col·laboradores

Irene Miglioranza – Antropòloga mèdica, educadora i osteòpata amb mirada crítica cap als processos de salut-malaltia. Em dedico a buscar llocs habitables en les esquerdes entre les disciplines. Originària d’Itàlia, el meu trànsit per l’estat espanyol coincideix amb la cerca d’aires més respirables. M’agrada que la creativitat i l’art(esania) m’acompanyin i les poso al servei dels projectes dels que faig part.
Juani Ávila Rodríguez – Sóc un cos migrat i activista antiracista del sud global. Em vaig formar des de l’Antropologia social i l’artteràpia Gestalt. M’interessen els processo creatius i la producció d’arxius emocionals i visuals per a rescatar i invocar la memòria ancestral i política que habita als racons dels nostres cossos. El dol i la mort m’acompanyen des de la meva herència cultural i familiar, i des del meu procés migratori com una energia totalment viva. Actualment també pertanyo a l’associació Semilla Migrante i al col·lectiu Somàtica Visceral.
Marina Sánchez Cid – Em dedique a l’enfortiment comunitari i l’acompanyament psicosocial. He treballat acompanyant a defensores de drets humans davant els impactes de la violència política a Colòmbia. Economista feminista d’origen, especialista en estudis de gènere i economia social i solidària, he creat i facilitat processos de conscienciació des de l’educació popular, la creativitat i l’art. Dansa Moviment Terapeuta Transpersonal de destí, actualment m’estic formant en el moviment i la bioenergètica, eines per incorporar la dimensió corporal i del sentit de vida a l’acompanyament. Forme part de la companyia de Teatre Espontani La Foguera des de 2018.

Carlos Andrés – Sóc una persona negra d’origen colombià amb més de 8 anys a Catalunya. M’agrada molt que les plantes estiguin a la meva vida per això em vaig acostar al seu estudi des de les ciències forestals i fitoteràpia com a especialitat. El meu cos i necessitat de canvi em van moure a migrar, i en aquest territori em vaig trobar amb la teràpia Gestalt i la facilitació de grups, de la qual vaig recórrer el camí per convertir-me en terapeuta. La presència de l’ancestralitat i la descolonització del nostre ésser és la base de la meva existència i des d’allà genero espais d’acompanyament i de moviment.

Victòria Martínez – Un ésser inquiet. M’agrada treballar amb les mans i en coses ben pràctiques. Gestiono projectes col·lectius des de l’any 2012, ajudant a que la part humana i la viabilitat econòmica es complementin. Fa uns anys que intento posar les cures al centre de la vida i crec que la mort és una part essencial d’aquest camí.
Caren Frederica Niemann – Psicòloga i tallerista, en constant revisió i aprenentatge. Inspirada per la vida i la mort, i la varietat de possibles maneres d’incloure la mort en la vida. Compromesa amb el canvi i l’empoderament, valorant l’autoconeixement com a base i font principal. Meravellada per les diverses potencialitats d’explorar, aprendre i crear en col·lectivitat.

La nostra història

2016. Neix la idea de Som Provisionals fruit de la motivació del Valentí Zapater per canviar la manera com gestionem i ens relacionem amb la mort. Amb aquesta idea base, comença a documentar-se, a redactar el projecte i a cercar persones afins per a impulsar la iniciativa. És així com coneix el Pere Anton Bertran, qui havia redactat un projecte amb objectius similars.
2018. Valentí i Pere Anton comencen a col·laborar amb la cooperativa Opcions en l’elaboració del quadern núm. 55 El bon morir. Poc temps després s’incorpora la Victòria Martínez. Aquest equip, amb l’acompanyament de Labcoop, gesta les bases del projecte. Havia nascut Som Provisionals, nom sorgit d’una pluja d’idees en una conversa de carrer distesa. Expliquen el projecte en públic durant la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2018, de la mà de Laia Tresserra, d’Opcions, aprofitant la presentació del quadern nre 55.
2019-2020. Pere Anton i Valentí deixen l’equip i s’incorporen Júlia Sánchez i Caren Niemann qui, amb Victòria, es replantegen les bases i els objectius del projecte. Som Provisionals comença a facilitar tallers i formacionscol·laborar en projectes artístics.
2022. Som Provisionals és registrada com a associació sense ànim de lucre.
2023. S’incorporen a l’equip Alba Calvo i Núria Puigdevall. L’entitat comença a rebre l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. Comencem a oferir grups de dol i cerimònies de comiat.

En xarxa amb:

COOPERACCIÓ
XADOL