Projectes i entitats afins

A continuació compartim un llistat d’entitats que treballen des de diferents àmbits (de la salut, patrimonial, pedagògic,…) per construir una cultura conscient i curosa amb la mort, els dols, els finals de vida i els comiats.

Hi ha moltes persones i col·lectius que fan feina al voltant d’aquesta etapa, i nosaltres hem escollit les que coneixem més i tenen afinitat amb els nostres valors. Esperem que la llista continuï augmentant.

A Catalunya:

Recer és una cooperativa de persones consumidores i usuàries sorgida de les vocalies d’enterraments de les associacions veïnals. Treballa per donar un bon acompanyament a les famílies en un moment tan delicat com és acomiadar un ésser estimat. Els serveis que ofereix són els derivats de l’enterrament, acompanyats de la sensibilització ciutadana al voltant de la mort i dels valors i possibilitats de l’Economia Social i Solidària.

Funeral Natural. Projecte web que pretén ajudar a reduïr la petjada ecològica en el procés de morir, planificar les cerimònies funeràries amb criteris d’ecologia i reduir l’impacte ambiental. Aquí trobaràs informació valuosa (anàlisi, notícies, informes…), reflexions i recomanacions de pel·lícules i llibres. Web creada i coordinada pel biòleg Jordi Miralles, participant de la redacció de la monografia Ecofunerales, el primer anàlisi del sector funerari publicat a l’estat espanyol des de la perspectiva ambiental.

Associació Federal Dret a Morir Dignament (DMD) (Catalunya, i a tot l’estat). Associació sense ànim de lucre que promou el dret universal a escollir lliure i legalment el moment i els mitjans per finalitzar amb la pròpia vida. Defensen concretament el dret de les persones malaltes terminals irreversibles a morir sense patiment, si és aquest el seu desig. Són referents en la defensa del dret a l’eutanàsia a l’estat espanyol.

Associació Abilis. Espai itinerant que neix amb la voluntat d’intervenir en l’àmbit de la Salut Mental Col·lectiva, possibilitant espais per a seguir pensant els malestars, el patiment i les cures. Ofereixen tallers, xerrades, acompanyament a grups, investigació i divulgació, entre d’altres coses.

A l’estat espanyol:

Associació Federal Dret a Morir Dignament (DMD) (en tot l’estat espanyol). 

Luto en colores (Madrid). Projecte per repensar la mort i celebrar la vida, creat per Silvia Melero, des d’on comparteix recursos i proposa xerrades, tallers i jornades per trencar el tabú sobre el suïcidi, la mort d’infants i altres dols.

Entre piedras y cipreses (Madrid). Projecte que investiga i divulga la història de diferents rituals funeraris d’arreu del món, a més de recollir informació, curiositats i fotografies de cementiris d’Europa i d’altres territoris. Hi trobaràs història, arte funerari i altres temes relacionats amb el món funerari. També ofereixen un cercador de cementiris de l’estat espanyol. Aquest projecte està vinculat a l’Asociación FunerArte.

Asociación FunerArte (Madrid). Associació cultural que neix per donar a conèixer el patrimoni funerari de Madrid a través d’activitats que apropen aquest art al públic i fomentar el turisme funerari (o necroturisme) a la ciutat.

Pedagogía de la muerte (Madrid). Projecte d’investigació que treballa per a la inclusió de la mort en l’educació com a element formatiu.

Referents a altres països:

  • The Order of the Good Death (E.E.U.U.). Entitat creada per Caitlin Doughty, precursora del death positive movement (moviment social i filosòfic que anima a parlar obertament sobre la mort i els cadàvers). L’entitat se centra en la defensa d’una legislació que protegeixi i amplii capacitat de les persones per a tenir una bona mort, a més de crear una àmplia varietat de continguts, com vídeos, articles o podcasts, per a fomentar un imaginari positiu de la mort.
  • Fundación IPA – Ideas Paliativas en Acción (Argentina). ONG que treballa des de 2015 en el camp de les Cures Pal·liatives. Són un equip interdisciplinar que treballa en el desenvolupament de projectes assistencials, educatius i d’impacte comunitari, per a difondre i promoure la importància de les cures, especialment en el context de les malalties greus, la mort i els dols.